Quiche Lorraine I

voor 6 personen

  • 200 g bloem
  • 100 g boter
  • 6 eieren
  • 200 g crème fraîche
  • 250 g blokjes mager rookspek
  • 200 g geraspte kaas (Gruyère, Emmentaler, oude Goudse of
    een andere pittige kaas naar keuze)
  • zout, peper, nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een quichevorm van ± 25 cm doorsnede in.
Meng de bloem, de boter en een snuf zout in de keukenmachine met zoveel water dat het deeg als één bal van de rand van de kom loslaat.
Voeg nu nog een beetje bloem toe.
Rol het deeg uit, bekleed er de bodem van de quichevorm mee en laat in de koelkast 1 uur rusten.
Prik gaatjes in de deegbodem.
Bak de spekjes uit, schep ze met een schuimspaan in de quichevorm en verdeel ze gelijkmatig over de bodem.
Klop de eieren, zoals voor een omelet, met de crème fraîche, wat zout, peper en nootmuskaat, roer de kaas erdoor en giet het mengsel op de spekjes in de taartbodem.
Zet de quiche 35 minuten in de oven.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Quiche Lorraine II

Recept zoals dat erg populair was in de jaren '70.
Springvorm diameter 27 cm met een hoogte van 5 cm besmeren met gesmolten boter en bestrooien met bloem.
Al schuddend goed verdelen, springvorm omkieperen en overtollig bloem dat niet aan boter vast blijft eruit laten vallen.

Vorm bekleden met koud uit de koelkast gehaalde deeg van Danerolles (6 super croissans).
Deeg aan zijkanten met vingers iets platter drukken.
Bovenkant mooi met scherp mes rechtsnijden.
Zonder vulling even 3 minuten in de oven van 200 °C.

250 gram klein gesneden spekblokjes in eigen vet uitbakken.

Van 1 preitje uiteinden wegsnijden en in lengte doorsnijden en onder stromend water schoonspoelen.
Overdwars in hele dunne reepjes snijden (= julienne).
100 gram van deze julienne prei in kom met vingers los van elkaar friemelen.

4 eieren en 250 gram room loskloppen en dan een minuut of 4 in de magnetron iets lobbig laten worden.
Daarna met de garde even goed homogeen maken.
Eventueel nog even in de magnetron.

De voorgebakken deeg even met vingers plat drukken, vooral de zijkanten en dan de bodem bekleden met 4 plakken Gruyère (of Leerdammer), bestrooien met helft van prei en uitgebakken spek (zonder vet) en dan hetzelfde nog een keer er bovenop.
Roommengsel er overheen verdelen.

Dan de taart een half uur in de oven van 200 °C plus 5 minuten extra zodat bovenkant een mooie kleurencombinatie krijgt van gele en bruine plekjes.
Let wel dat het oog een betere indicatie is dan tijd!

Af laten koelen en in koelkast wegzetten.
Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen of in de oven iets laten opwarmen.

Sándor Schiferli

Terug