Fonceerdeeg voor hartige taart of quiche

(voor een quichevorm of springvorm van 20 - 24 cm doorsnede)

  • 250 g gezeefde bloem
  • 125 g ijskoude boter
  • 5 g zout
  • 15 g suiker
  • 2 flinke eetl. ijskoud water
  • 1 ei

Zeef de bloem boven een kom en maak er een kuiltje in.
Strooi er het zout over, snijd de ijskoude boter in kleine stukjes en leg die met de eidooier en de suiker in het kuiltje.
Maak er met behulp van twee messen een kruimelig deeg van.
Voeg 2 eetlepels ijskoud water toe en vorm van het deeg een bal.
Laat het deeg voor het gebruik onder een doek of in folie gewikkeld 2 uur in de koelkast rusten.
Nog beter is het, dit deeg een dag van tevoren te maken.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak gelijkmatig uit tot een ronde lap met een doorsnede van ± 30 cm en 4 mm dikte.
Bekleed er gelijkmatig een beboterde taartbodem mee met een doorsnede van 20 - 25 cm.
Prik, voordat u de vorm gaat vullen, met een vork een flinke hoeveelheid gaatjes in de deegbodem.

Tip van Tonny:
In plaats van zelfgemaakt fonceerdeeg kunt u ook 6 plakjes diepvriesbladerdeeg van Koopmans gebruiken.
Laat de plakjes zacht worden.
Bestuif de werkplek met bloem.
Leg de pakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van ± 30 cm.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug