Hamlapjes met wittewijn-amandelsaus

  • olijfolie
  • 500 g hamlap, in 2 stukken
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 theel. tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kalfs- of runderfond
  • beetje tijm
  • handjevol peterselie, gehakt
  • 40 g blanke amandelen
  • 3 tenen knoflook

Verhit een scheut olie en bak er het vlees snel in aan tot het een kleurtje heeft.
Haal uit de pan en zout het.
Fruit in de achtergebleven olie de ui langzaam tot ze zacht zijn.
Als je het echt Catalaans wilt maken, gebruik je heel veel olie en bak je de uien langzaam tot ze fraai kastanjebruin kleuren; dat duurt wel een minuut of 20.
Roer er dan de tomatenpuree door en voeg de wijn en de fond toe, plus de tijm.
Roer glad, doe het vlees erbij en laat afgedekt heel zachtjes gaar stoven in 8 minuten.
Doe de peterselie, amandelen en knoflook in de beker van de staafmixer.
Giet er het stoofvocht van het vlees bij.
Pureer glad en voeg zo nodig een drup water toe, als het te dik wordt.
Doe terug in de pan en breng op smaak met zout.
Laat nog 2 minuten heel zachtjes garen.
Snijd het vlees in repen en leg in de saus.
Brood en gekookte krielen smaken er goed bij.

Bron: Onno Kleyn

Terug