Spaghetti alla carbonara - I

(Spaghetti van de kolenbrandersvrouw)

  • 400 g spaghetti
  • 250 g pancetta (= Italiaans spek), eventueel bakbacon of carbonarareepjes
  • 2 fijngesnipperde of geperste teentjes knoflook
  • 4 kakelverse eieren van onbesproken afkomst
  • versgemalen zwarte peper
  • 8 eetl. versgeraspte pecorino
  • versgeraspte Parmezaanse kaas (grof geraspt)
  • een scheutje olijfolie

Snijd de pancetta in kleine blokjes en bak die in een grote koekenpan 5 minuten op zacht vuur in een scheutje olijfolie.
Voeg de knoflook toe en bak die mee tot ze goudgeel is.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing, laat uitlekken en schep ze door de pancetta.
Voeg de pecorino en peper toe en schep alles goed door elkaar.
Proef of er nog zout bij moet (pancetta en pecorino zijn al vrij zout).
Breek de eieren en verwijder het eiwit (dit wordt niet gebruikt).
Knip de eierschaal, met dooier, zo nodig een beetje bij.
Verdeel het pastamengsel over 4 voorverwarmde borden, strooi er Parmezaanse kaas over en zet een halve eierschaal met dooier in het midden van elk bord.
Het is de bedoeling, dat ieder de eidooier door de warme pasta roert.
Zet een schaaltje versgeraspte Parmezaanse kaas op tafel en geef er brood en een tomatensalade bij.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Spaghetti alla carbonara - II

spaghetti_carbonara (2K)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout
  • 375 g spaghetti
  • 25 g boter
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 375 g ontbijtspekblokjes
  • versgemalen peper en zout
  • 1 theel. verse tijmblaadjes
  • 4 losgeklopte eieren
  • 200 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetl. versgehakte peterselie

Kook de spaghetti in water met een schepje zout en wat olijfolie beetgaar.
Giet de spaghetti op een zeef en weer terug in de pan.
Bak de spekblokjes samen met de boter, de ui en de knoflook krokant.
Voeg de spaghetti hier aan toe en meng goed door elkaar.
Kruid het geheel met peper, zout en verse tijmblaadjes.
Voeg nu al roerende het losgeklopte ei door de spaghetti totdat deze dikker begint te worden.
Strooi ⅔ van de kaas erdoor en serveer direct!
Garneer het gerecht met de gehakte peterselie en geef de overige kaas er apart bij.

Wijnadvies
Montepulciano, Italie

Succestip
Gebruik i.p.v. spek bijv. fijngesneden Parmaham en i.p.v. peterselie bijv. verse basilicum.

Bron: Spar Succes recepten


Spaghetti alla carbonara - III

spaghetti_carbonara 3

  • 400 g spaghetti of rigatoni
  • 100 g pancetta of
    mager rookspek in reepjes
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • 3 eieren
  • 100 g versgeraspte Parmigiano Reggiano of Pecorino
  • zwarte peper uit de molen, beetje grof

Kook de pasta al dente in ruim water met 10 gram zout per liter.
Bak in de tussentijd de spekjes in een sliertje olie.
Uitbakken hoeft niet, een beetje kleuren is genoeg: 3 à 4 minuten.
Bak de laatste krappe minuut de knoflook mee.
Doe in een ruime kom.
Roer er eerst de kaas en dan de eieren en wat versgemalen peper door.
Laat de pasta uitlekken en meng vliegensvlug met het ei-spekmengsel.
Klaar.
De hitte van de pasta doet het ei bijna stollen, en dat maakt de saus.

Bron: Onno Kleyn

Terug