Zuurvlees - I

  • 750 g riblap aan één stuk
  • 4 dikke uien in ringen
  • 8 laurierblaadjes
  • 6 in de laurierblaadjes geprikte kruidnagels
  • 1 fles azijn
  • 4 plakken ontbijtkoek in stukjes gesneden
  • 4 eetl. appelstroop
  • 2 eetl. suiker
  • maizena
  • peper en zout
  • 150 g boter

Leg het vlees in een diepe schaal (met deksel) en overgiet het met half water, half azijn tot het helemaal onder staat.
Verdeel de uiringen en de kruidnagel/laurierblaadjes over het vlees.
Sluit de schaal met het deksel af en laat op een koele plaats 3 dagen staan.
Neem het vlees uit de marinade, dep het droog en wrijf het in met peper en zout.
Schep de uien en de laurier uit de marinade en laat ze uitlekken.
Smelt de boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt en braad het vlees aan alle kanten bruin.
Doe de uien en de laurier erbij en bak ze even mee.
Blus af met zoveel marinade dat het vlees onder staat.
Voeg de suiker, de appelstroop en de ontbijtkoek toe en laat alles ± 2 uur sudderen.
Keer het vlees regelmatig om en bedruip het met het stoofvocht; voeg zo nodig nog wat marinade toe.
Neem het vlees uit de pan en bind de saus met maizena.
Proef of er nog suiker, zout of peper bij moet.
Snijd het vlees in plakken en warm ze nog even op in de saus.
Serveer met patat frites of gebakken aardappelen en appelmoes.

Recept van een Limburgse kooklesvriendin
Gepubliceerd door: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Zuurvlees - II

  • 500 g runderpoulet
  • 300 - 400 g uien
  • 3 eetl. appelstroop
  • 3 - 4 eetl. azijn
  • zout & peper
  • evt. maizena

Braad het vlees op hoog vuur aan totdat het goed bruin is.
Neem het uit de pan en bak in het restant boter de uien aan, totdat ze glazig zijn.
Leg het vlees er weer bij, en vul zoveel water erbij dat alles flink onderstaat.
Voeg azijn, appelstroop, zout & peper toe en laat alles minstens 3 uur stoven.
Het vlees moet erg goed gaar zijn.
Als alles gaar is eventueel binden met maizena.

Peter Polling


Zuurvlees uit Limburg

  • 1 kilo doorregen runderlappen
  • 5 eetl. rode wijnazijn
  • 2 ½ dl water
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 1 kilo uien
  • 4 plakken ontbijtkoek
  • 100 gram boter
  • 1 eetl. donkerbruine basterdsuiker
  • versgemalen peper en zout

Snijd de runderlappen in dobbelstenen.
Roer in een kom azijn en water door elkaar.
Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe.
Leg de stukken vlees in deze marinade.
Laat het vlees op een koele plaats 12 uur marineren en schep het af en toe om.
Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken.
Zeef de marinade.
Snijd de gepelde uien in ringen.
Verkruimel de onrbijtkoek.
Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak hierin de uiringen al roerend 10 minuten.
Voeg halverwege de baktijd de bruine suiker toe en roer goed door de uiringen.
Schep het uimengsel uit de pan.
Verhit de rest van boter in de braadpan en braad de stukken vlees snel aan alle kanten aan.
Strooi er zout & peper op.
Giet zoveel marinade bij het vlees dat het voor driekwart onder staat.
Voeg eventueel tussentijds wat extra water toe.
Stoof het vlees op laag vuur in ongeveer 2 - 3 uur gaar.
Voeg na 1 uur de gebakken uien en de laurierblaadjes toe.
Roer de verkruimelde plakken onrbijtkoek eromheen als het vlees gaar is.

Serveertips
Geef bij dit gerecht rode kool en aardappelpuree.

Bron: Smulweb

Terug