Gestoofde bieten

  • 800 - 900 g gekookte bieten
  • 1 grote, zachtzure appel
  • 40 g boter
  • 1½ eetl. gesnipperde ui of sjalot
  • 1½ theel. citroensap of kruidenazijn
  • mespunt suiker
  • zout
  • peper uit de molen

Stroop de bieten af en rasp ze op een grove rasp.
Schil de appel, snijd hem in parten en verwijder de klokhuisdelen.
Rasp de appel op een grove rasp of snijd de appel in blokjes.
Maak de boter in een pannetje warm en voeg ui of sjalot toe.
Laat deze glazig worden zonder te kleuren.
Voeg vervolgens appel en citroensap of kruidenazijn toe en schep het geheel goed door elkaar.
Doe er dan de bieten bij en schep het geheel opnieuw goed door elkaar.
Leg het deksel op de pan en laat de bieten door en door warm worden.
Schep de bieten van tijd tot tijd om.
Voeg naar smaak suiker, zout & peper uit de molen toe.

Tip

U kunt naar oudhollands gebruik ook nog een laurierblad aan de bieten toevoegen en er eventueel ook nog wat kruidnagelgruis over strooien.
Het laurierblad dient u na het stoven te verwijderen.
Het toevoegen van smaakmakers als laurierblad en kruidnagels is eigenlijk niet noodzakelijk.
Hierdoor wordt de smaak van de bieten verdrongen.
In de late zomermaanden en in het voorjaar, wanneer de laatste gekookte bieten van de oogst van het voorgaande jaar worden verkocht, is de smaak van de bieten minder fijn en kunnen laurierblad en kruidnagels worden gebruikt om die minder fijne smaak wat te verdoezelen.

Terug