Pain surprise

Lunchgerecht voor 4 personen of onderdeel van een buffet

  • 1 groot, rond, hoog, witbrood
  • 1 losgeklopt ei
  • 150 g gerookte zalm
  • 2 eetl. wasabi- of mierikswortelcrème
  • ½ komkommer in plakjes, uitgelekt
  • 150 g ganzenleverpâté in dunne plakken
  • 2 eetl. rode uienmarmelade,
    losgeroerd met 1 eetl. rode port
  • 150 g gesneden kalfsribeye (vleeswaar)
  • 2 eetl. Dijonaise
  • 150 g Roquefort of Gorgonzola
  • 10 geroosterde pecannoten
  • slabladeren
  • eventueel:
    • stukjes gerookte palingfilet
    • garnalen
    • gevulde eieren
    • gevulde tomaatjes
    • rolletjes rosbief/americain etc.

Verwarm de oven voor op 180 °C
Snijd een kap van het brood, zodat het brood nu rechte 'wanden' heeft.
Snijd van de onderkant een plak van 1 cm dik.
Snijd nu met een flink, scherp mes het hele brood los van de korst, zodat een cilinder van korst en een rond brood zonder korst overblijven.
Bestrijk de randen van de afgesneden onderkant met losgeklopt ei, plak de brood(cilinder)korst er tegenaan en zet het geheel 10 minuten in de oven.
Laat afkoelen en zet het brood op wat slabladeren op de schaal waarop het wordt geserveerd; verplaats het niet meer, want daar is de aangeplakte bodem niet tegen bestand.
Snijd het ronde brood horizontaal in 8 plakken.
Begin met de onderste laag.
Bestrijk een broodplak met de Roquefort of Gorgonzola en verdeel de noten hierover.
Leg hierop een tweede broodplak, druk even aan en snijd het geheel in vieren.
Leg de stukken in vorm in de broodkorst.
Beleg een broodplak met de ribeye en strijk de Dijonaise erover uit.
Tweede broodplak erop, aandrukken, in vieren snijden en op de eerste laag in de broodkorst.
Bedek een broodplak met ganzenleverpâté en verdeel de rode uien/portmarmelade hierover.
Broodplak erop, aandrukken, in vieren snijden en in de vorm leggen.
Beleg een broodplak met plakjes uitgelekte komkommer, leg de gerookte
zalm hierop en verdeel daarover de mierikswortelcrème.
Tweede broodplak erop enzovoort.
Leg de kap op het brood en eromheen kleine hapjes, zoals gevulde eitjes (zie ingrediënten).
Uiteraard zijn vele andere vullingen mogelijk.

Terug