Pasta met paardenbloempesto en worstvlees

Pasta met paardenbloempesto en worstvlees

  • twee bossen / fikse hoeveelheid paardenbloemblad, goed gewassen
  • 450 g pasta (orechiette, orzo, vlindertjes)
  • 60 g Parmezaanse kaas in blokjes plus wat vers geraspt
  • 75 g pijnboompitten
  • olijfolie
 
  • peper
  • zout
  • 225 g worstvlees,
    klein gemaakt (dus zonder vel – varkensgehakt, mag ook of half-om-half)

Als de paardenbloembladen heel groot zijn, mag de middennerf eruit worden gesneden.
Breng ruim water met wat zout aan de kook – we blancheren eerst het paardenbloemblad en koken daarna de pasta er in.
Zet een bak/kom koud water klaar.
Doe het paardenbloemblad in het kokende water, blancheer het ca. een minuut.
Het moet zacht zijn geworden.
Schep het met een schuimspaan er uit en doe het in het koude water om snel terug te koelen.
Afgieten en het blad wat uitknijpen.
Okay, we gebruikten orzo.
Dat is pasta zo groot als rijstkorrels . . . maar het was er niet minder lekker om. 🙂
Breng driekwart van het blad over in een maatbeker, doe daar ook de kaasblokjes en pijnboompitten bij.
En een lekkere scheut olijfolie of een scheut lekkere olijfolie of – beter – beide.
Zet de staafmixer er op en draai er een pesto van.
Eventueel wat olie erbij als het te dik is.
Op smaak brengen met peper en zout.
Snijd de rest van het paardenbloemblad grof in stukken van een centimeter of vier, vijf.
Kook de pasta. (zie hier hoe).
En terwijl deze pan water haar werk doet, bakt u het worstvlees rul in een stevige pan met een scheutje olie.
Als de pasta gaar is, deze afgieten (wat water bewaren) en bij de worstvlees doen.
Vuur laag draaien.
Ook de pesto en de stukken paardenbloemblad erbij doen.
Roer goed door.
Als het te droog is, nog wat kookwater toevoegen.
Even door en door verwarmen en opscheppen.
Strooi er nog wat kaas over en serveer.

Opmerkingen
We zijn gek op paardenbloemblad geworden. We kenden de rauwe versie al, gebleekt of ongebleekt, maar ook geblancheerd of gekookt is het niet te versmaden! Zeker in de beginmaanden van het jaar is het een oergezonde groente.

Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug