Lamstestes met tomatensaus

  • 1 blik gepelde tomaten, 800 g / 480 g uitlekgewicht
  • 2 theel. komijnzaadjes,
    in droge koekenpan licht geroosterd en
    daarna met de vijzel fijngewreven
  • 1 fikse ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden; olijfolie
  • 2 eetl. rodewijnazijn
  • wat platte peterselie, fijngehakt
  • 2 lams- of schapentestikels
  • bloem
  • peper & zout
  • 2 - 4 lamstestikels

Wij gebruikten ingevroren, ontdooide testikels. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want gevroren zijn ze makkelijker te pellen. Lees deze tip.

Lamstestes met tomatensaus
Lamstestes met tomatensaus

Let op: Er zijn twee velletjes om elke bal.
Ergens hebben we gezien dat het beter is dat als ze ingevroren zijn, ze in de lengte door te snijden.
Dan zijn ze kennelijk makkelijk te pellen.
Maak ze schoon; snijd eerst de lelijke delen eraf, maar laat de bal zelf intact.
De ene bal is de andere niet.
Wij hebben het, bij wijze van uitproberen, op twee manieren gedaan.
Hier rechtsboven: de hele bal voorzichtig ingesneden en het vel eraf getrokken (twee maal, voor twee vellen).
En linksonder: de bal in de lengte doorsnijden.
Door met een heel scherp mes voorzichtig in te kepen kunnen de vellen eraf worden getrokken.
Linksonder lijkt makkelijker.
Maar het is afhankelijk van het gerecht.
U houdt een zacht, bleekroze, ietwat sponzig stuk vlees over.
Eigenlijk lijkt het gewoon kipfilet (rechtsonder).
Enfin, leg ze een klein uur in een schaal met gezouten water.

Lamstestes met tomatensaus
Lamstestes met tomatensaus

Ondertussen: Neem een stevige pan (kasserol) en verhit die op matig vuur.
Doe er een scheut olie bij en bak de komijn wat aan onder goed omscheppen, dan de ui erbij en nog steeds goed omscheppen.
Als de ui wat glaziger begint te worden, de knoflook erbij.
En kort daarna de inhoud van het blik tomaten.
Knijp de tomaten in de hand, door de vingers fijn.
Doe de azijn erbij.
Grove stukken apart nemen en wegdoen.
Schep de boel om en laat zachtjes, gedurende pakweg 20 minuten zonder deksel inkoken.
Breng op smaak met peper en zout.

Ondertussen: Kook ook rijst, quinoa of maak couscous.
Wat u er maar bij wilt hebben.
Dit gerecht kan ook met grof brood.

Lamstestes met tomatensaus

Haal de testes uit het water en dep ze droog.
Snijd ze in plakken.
Bestrooi met wat zout & peper uit de molen.
Laat olie in een koekenpan heet worden.
Haal de plakjes vlees door de bloem en bak ze goudbruin.
Roer de peterselie door de tomatensaus en proef nog een keer of er nog wat peper of zout bij moet.
Schik de rijst/quinoa/couscous of wat dan ook, met de ingedikte tomatensaus op de borden en leg de plakjes lamstestes er naast.

Bron: gebaseerd op een gerecht in “The Testicle Cookbook
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug