Lamskoteletjes met aubergine, tomaten, geroosterde aardappeltjes en muntolie

Lamskoteletjes met aubergine, tomaten, geroosterde aardappeltjes en muntolie

voor 2 personen

  • 2 lamskoteletjes per persoon
  • 1 aubergine
  • 6 lekkere niet te grote trostomaten
  • 4 flinke tenen knoflook
  • 300 à 400 g vastkokende aardappels
  • oregano
  • basilicum of marjolein
  • rozemarijn
  • ¼ citroen
  • verse munt (een flinke hand vol)
  • 1 theel. suiker
  • rode wijnazijn
  • olijfolie extra vierge
  • zout & peper

Marineer de lamskoteletjes een paar uur van te voren.
Voor de marinade: 1 flinke teen knoflook, 1 flinke theelepel rozemarijn, sap van ¼ citroen, een flinke scheut olijfolie, beetje zout en vers gemalen peper.
Meng de ingrediënten door elkaar en wrijf de koteletjes ermee in.
Afdekken met vershoudfolie en gekoeld wegzetten.
Schil en halveer de aardappelen.
Kook ze 10 minuten, giet af en laat snel afkoelen.
Snijd de tomaten doormidden.
Snijd de aubergines in dikke plakken van ongeveer 2½ cm en vervolgens in vieren.
Besprenkel met olijfolie en hussel goed door elkaar.
Bak ze in een anti-aanbakpan tot ze aan alle kanten een beetje kleur krijgen.
Doe ze over in de braadslee, leg de tomaten en de knoflooktenen ernaast en daarnaast de aardappelen.
Bestrooi met peper, zout, oregano en basilicum of marjolein.
Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Druppel nog een beetje olijfolie over de groente en aardappeltjes en zet 25 minuten in de oven.
Ondertussen maak je de muntolie.
Doe de muntblaadjes samen met een theelepeltje suiker, een beetje peper en een snufje zout in een hoge kom.
Maal met een staafmixer.
Doe hier 4 eetlepels rode wijnazijn bij.
Weer mixen.
Dan pas de olie.
Zo’n 6 eetlepels olijfolie om 't lekker smeuïg te maken.
Nog even mixen en proeven.
Wrijf met je vinger de meeste marinade van het vlees boven de kom met marinade en bewaar dit.
Als de groente nog 2 minuten moet, schroei je de koteletjes op hoog vuur dicht in een anti-aanbakpan, tot ze licht bruin zijn.
Elke zijde ongeveer een minuut.
Leg de koteletjes op de groente in de braadslee en verdeel de marinade over alles.
Zet terug in de oven en bak nog 5 minuten.
Haal uit de oven en laat even rusten.
Leg de groente en de aardappeltjes op voorverwarmde borden, leg daar mooi de lamskoteletjes tegenaan en druppel de muntolie overal overheen.

Opmerking
Hoewel de smaakcombinatie van de tomaten en aubergine top is, kun je van alles variëren. Zo zou je de aardappeltjes kunnen vervangen door couscous. De groenten kun je vervangen door bijvoorbeeld courgette, champignons, paprika of wortels.

Bron: Doe maar gezond

Terug