Koolrabi-rauwe ham-gratin

  • 4 fikse koolrabi’s
  • 200 g smaakvolle belegen kaas (Remeker), geraspt
  • 100 - 200 g rauwe ham, in (kleine) plakjes
  • klont boter om in te vetten
  • zout

Zet een ruime pan water (met wat zout) op om straks de plakken koolrabi te blancheren.
Wat fiks is voor een koolrabi is betrekkelijk.nfin, u bepaalt zelf.
Schil ondertussen de koolrabi’s. Het onderste is houtig, dus daar wat dikker.
De bovenkant is lekker mals.
Snijd ze in dunne plakken van ca. ½ cm.
Een groentenschaaf of mandoline is heel handig.
Doe de plakken koolrabi in het kokende water en kook/blancheer het pakweg 5 minuten.
De plakken moeten niet gaar zijn; koolrabi is rauw verrukkelijk, dus in dit geval iets minder rauw.
Er moet straks een beet overblijven.
Giet af door een vergiet en laat de plakken daarin uitdampen en wat afkoelen.
(Even een keer of twee de plakken omleggen, omdat er water tussen kan blijven.)
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vul een passende, niet te ruime ovenschaal als volgt: eerst invetten met boter, een laag koolrabiplakken, wat kaas, plakken ham, een laag koolrabi, wat kaas, plakken ham, et cetera. Bovenaan eindigt u met een laag koolrabi en kaas.
Schuif de schaal in de oven en bak.
Een kwartier of zo, tot de bovenkant begint te bruinen.

Opmerkingen
Uiteraard staat of valt de smaak bij de kwaliteit van de kaas en de kwaliteit van de ham die worden gebruikt. 🙂 Okay, het is een grapje, maar wel een half grapje. Dus gebruik goede ingrediënten.

Bron: MergenMetz

Terug