Kalfstong met rode portsaus

Kalfstong met rode portsaus

  • 1 kalfstong
  • 100 g wortel, schoon gemaakt en grof gesneden
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, grof gesneden
  • 100 g bleekselderij, grof gesneden
 
  • 100 g prei, gewassen en grof gesneden
  • paar takjes tijm
  • 50 g peterselie
  • 10 hele zwarte peperkorrels
    (of je doet gewoon naar eigen smaak je groenten en kruiden combineren voor je bouillon)

Voor de ingrediënten en een recept voor de portsaus kijk je hier.
Wat groente om naast de kalfstong te serveren (in dit geval geblancheerde broccoli).

Verhit wat olijfolie in een hoge pan en fruit alle groenten even een minuut of vijf.
Doe dan de kruiden erbij en roer nog even door.
Leg vervolgens de kalfstong op de groenten en giet er water bij tot de tong helemaal onder het vocht staat.
Breng alles aan de kook, doe dan de deksel op de pan en laat dan de tong op laag vuur twee tot tweeënhalf uur rustig garen.
Check na ongeveer 30 minuten wel even of de tong niet is gaan drijven.
Als dit wel zo is, zet dan een ontbijtbordje op de tong, zodat deze onder het kookvocht blijft staan.
Je kunt de tong uit de bouillon halen wanneer de huid (die wordt tijdens het koken helemaal wit) makkelijk los laat.
Laat dan de tong even afkoelen en pel de huid eraf terwijl de tong nog warm is.
Let even op of er onder de tong geen zenen of andere zaken zijn die er niet bijhoren en snij deze zo nodig weg.
Snij dan op de korte kant plakjes van ongeveer een halve centimeter.
Maak ondertussen de portsaus en blancheer of rooster de broccoli.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakjes tong nog even af om ze een krokant korstje te geven.
Leg de plakjes supermals vlees op een bord en serveer met de broccoli en portsaus.

Bron: Tom Gerrets
Gepubliceerd door: Het Groene Spoor

Terug