Hollandse asperges

Hollandse asperges - 1

  • ca. 1½ kg Hollandse asperges
  • ca. 500 g gekookte beenham
  • 6 eieren
  • 700 g kleine nieuwe aardappels of krieltjes, geschild
  • 125 g roomboter
  • gehakte verse peterselie
  • geraspte nootmuskaat

Asperges bereiden
Asperges moeten voor je ze gaat koken eerst geschild worden.
Dit kan je met een dunschiller doen, of met een speciale asperge schiller.
Snijd ook ongeveer een centimeter van de harde onderkant van de asperge af.

Hollandse asperges - 2

Asperges kan je het beste koken in een aspergepan.
Ik heb ze deze keer gekookt in een aspergepan die ik van Cook&Co heb gekregen. Hierin staan de asperges rechtop in een uitneembaar mandje. Je hoeft ze dus niet af te gieten, waardoor ze minder snel breken.
Een aspergepan is trouwens ook heel handig voor het koken van pasta. Buiten het aspergeseizoen heb je er ook nog iets aan. 😉

Schil de asperges.
Vul een (asperge)pan met water.
Voeg een klontje van de boter en wat zout toe aan het water en breng aan de kook.
Doe de asperges in de pan en laat ze in ca. 15 - 20 minuten gaarkoken.
Kook intussen de eieren in ca. 7 minuten halfzacht en in een andere pan de aardappels tot ze gaar zijn (ca. 10 minuten).
Controleer na 15 minuten of de asperges gaar zijn door er eentje op een vork te laten balanceren.
Wanneer de asperge doorbuigt is hij gaar.
Laat de overgebleven boter in een steelpannetje of in de magnetron zachtjes smelten.
Pel de eieren en snijd ze in kwarten.
Schik de asperges op 4 borden.
Leg de plakken ham, de eieren en de gekookte aardappels naast de asperges.
Bestrooi de borden met de gehakte peterselie en eventueel wat nootmuskaat.
Geef de gesmolten boter er apart bij.

Opmerkingen
Kopen en bewaren van asperges
Voor asperges geldt: hoe verser hoe lekkerder.
Helaas zijn niet alle asperges die in de supermarkt liggen echt vers.
Een verse asperge kan je herkennen aan een lichte glans van de steel. Daarnaast mag de onderkant van de asperge niet uitgedroogd zijn.
Verse asperges kan je twee à drie dagen in de koelkast bewaren.
Haal ze thuis direct uit de verpakking en wikkel ze in een vochtige theedoek. Zo zorg je ervoor dat ze minder snel uitdrogen.

Bron: LoveMyFood

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug