Ham met honing en kruidnagel

voor 6 personen

  • 750 g beenham, met zwoerd
  • 4 eetl. honing
  • 2 eetl. lichte basterdsuiker
  • 1 eetl. Franse mosterd
  • 20 kruidnagels
  • snufje peper
  • snufje zout
    • voor stoombraden 1 bouquet garni
  • prei
  • wortel
  • selderij
  • ui
  • kruidnagel

Verwarm de oven voor op 250 °C.
Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter heet water (of 1¼ liter water + een flesje bokbier).
Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
Snijd het zwoerd van het vlees met een scherp mes ruitvormig in.
Roer de honing met de basterdsuiker en de mosterd los in een kommetje.
Bestrijk hiermee het vlees.
Prik de kruidnagels in het zwoerd op de iedere hoek van de ruitvorming van het touw.
Schuif de ham op het rooster boven de schaal in de oven.
Temper de oven tot 170 °C.
Braad het vlees in 70 minuten gaar en bruin.
Laat het vlees na het braden onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de ham in plakken en serveer direct.
Lekker met peterselieaardappeltjes en boontjes met tomaat.

Tip
Basis stoombad voor varkensvlees:
1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad.
De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø 12 cm is 90 minuten, van ca. Ø 10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is van ca. Ø 12 cm is 90 minuten, van ca. Ø 10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68 - 70 °C).

Wist u dat . . .
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad.
De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.

Bron: Vlees.nl

Terug