Daslook-aardappelgratin

Daslook-aardappelgratin - 1

voor vier tot zes personen, hoofdgerecht voor twee

  • 500 g aardappelen
  • 150 g daslook, schoon blad
  • bosje (10 g) bieslook, heel klein gesneden
  • ca. 90 g kaas, dun geraspt
  • 1 theel. Râs al Hânout (zie opmerking)
  • 3 eieren
  • ca. 10 cl slagroom
  • ca. 20 cl melk
  • verse peper & zout
  • klont boter

Wij gebruikten een quicheschaal met een diameter van 30 centimeter.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Als het nodig is, was de daslook, dep de bladen droog en snijd ze gemiddeld dun.
Doe de daslook en bieslook in een kom.
Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Een mandoline is handig hierbij.
Doe de aardappelplakjes meteen losjes in de kom bij das- en bieslook en meng het.
De kruiden blijven enigermate aan de natte aardappelplakjes hangen.

Daslook-aardappelgratin - 2

Vlak voor het de oven in gaat.
Vet de ovenschaal (quicheschaal) in met boter.
Leg de aardappelplakjes, vermengd met de kruiden, dakpansgewijs erin.
Niet alle kruiderij blijft aan de plakjes hangen, dus meng er wat losjes over en tussen.
De plakjes die u eventueel overhoudt, nog op de eerste laag leggen.
Maak in dezelfde kom (het hindert dus niet als er wat kruiden achter zijn gebleven) een beslag van de eieren, melk, room, kruiden, peper, zout en kaas.
Giet over de aardappel en kruiden die in de schaal liggen.
Zet gedurende een 40 minuten in de oven, tot de bovenzijde mooi bruin is.
Klaar?
Snijd in punten en serveer.

Daslook-aardappelgratin - 3
Daslook-aardappelgratin - 4

Opmerkingen
In het oorspronkelijke recept stond 50 gram daslook. Dat is maar niets, vonden wij.
In het oorspronkelijke recept stond geen Râs al Hânout, maar wat nootmuskaat. Mrs.M houdt niet zo van nootmuskaat. Via Smaakvrienden Groenten – we keken bij vrienden van ui – kwamen we op kruiderij ras el hanout, dat we in het keukenkastje hebben staan.
Kaas: wij gebruikten Remeker
Er kan natuurlijk met andere groenten worden gemengd, zoals een prei (in dunne ringen), dun gesneden reepjes paprika. Wat mosterd erdoor in plaats van Râs al Hânout.

Bronnen: chefkoch.de - ichkoche.at
Bron: MergenMetz

Terug