Koreaans gegrild buikspek met sesamdip

Koreaans gegrild buikspek met sesamdip

  • 3 eetl. geroosterdesesamolie (ik nam meer)
  • 650 g speklapjes van ½ cm dik
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 6 tenen knoflook, in de lengte in dunne plakjes
  • stuk of 20 slabladeren, gewassen en uitgeschud
  • voor erbij: gekookte rijst
    • ssamjangsaus
  • 4 eetl. Koreaanse sojabonenpasta (of miso)
  • 3 eetl. Koreaanse chilipasta (of sambal taotjo)
  • 2 eetl. rijstwijnazijn of wijnazijn
  • 1 eetl. sesamolie
  • 1 eetl. honing of ahornsiroop
  • 3 tenen knoflook, geperst (ik nam er 1)

Doe wat zout en zwarte peper bij de sesamolie (oplossen lukt niet) en zet apart.
Meng de ingrediënten van de ssamjangsaus (sic, geen idee hoe je die ss uitspreekt) en voeg zonodig water toe om hem dik vloeibaar te maken.
Speel een beetje met de ingrediënten; rijstwijnazijn is minder zuur dan wijnazijn, bijvoorbeeld.
De ssamjangsaus wordt uiteindelijk bremzout en intens, maar we grillen het vlees zonder zout, dus dat compenseert.
Verhit een grillplaat of tafelgril.
Gril de plakjes speklap bruin en sappig in 2 à 3 minuten per kant; gril ook de ui en de plakjes knoflook.
Knip of snijd het vlees in stukjes.
Doop die in de sesamolie, leg met rijst en wat ssamjangsaus in een slablad.
Eet de pakketjes.

Bron: Onno Kleyn

Terug