Beenhammetje van Waterlant's Weelde - natuurvlees in de oven

Beenhammetje van Waterlant's Weelde - natuurvlees in de oven

  • 2 plakjes casselerrib
  • een varkensrookworst
  • een pakje knakworstjes
  • beenhammetje
  • 1 kg zuurkool
  • 1 kg aardappelen, die een beetje kruimig koken

Beenham

Nadat alles op kamertemperatuur is gekomen, hebben we de ham gedroogd met keukenpapier en ingesmeerd met een mengsel van olie, twee eetlepels honing en een eetlepel tijm.
In een bakblik gelegd en goed zout en peper erover.
Op 180 °C ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven gezet.
Na een half uur de oven uit en de ham in de oven laten nagaren.
Onderin de ovenschaal ligt nog wat van het oliemengsel, daar kan je een mooi sausje van maken of aanlengen met iets water en monteren met wat boter.

Zuurkool

De zuurkool kook ik met een klein beetje water onder in de pan en de plakjes casselerrib er bovenop.
Kwartiertje tot de zuurkool gaar is, en dan afgieten.
Het vlees, samen met de gewarmde worstjes (20 minuten in water van ± 85 °C) op een schaal onder folie weerhouden.

De schaal

Wij hebben ooit een prachtige vierkante schaal van Villeroy en Boch gekocht, die zich prachtig leent voor dit gerecht.
Ik serveer de zuurkool aan de ene kant en de aardappelen aan de andere kant.
Daar bovenop de ham, waarvan ik enkele plakken afgesneden heb en ernaast gelegd.
De worstjes, worst en casselerrib krijgen ook een plek en de schaal kan geserveerd.
We hebben een mooie Riesling gereserveerd (beetje droog).

Bron: Paola van Tuijl
Gepubliceerd door: Natuurvlees.nl

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug