Asperges met ham, ei en botersaus

Asperges met ham, ei en botersaus

  • 1500 g witte asperges
  • zout
  • 1500 g krieltjes
  • 150 g boter
  • 200 g lams- of beenham
  • 4 eieren

Leg de asperges voordat u ze gaat schillen een half uurtje in ruim koud water.
De stengels zuigen zich vol en kunnen beter worden verwerkt.
Leg de asperges op een snijplank en schil ze met een vlijmscherp aardappelmesje, een dunschiller of met een speciale aspergeschiller in de richting van het ondereinde, terwijl u de kop vasthoudt.
Draai de stengel na elke schilbeweging een beetje.
Schil liever tweemaal de asperge rond dan een stukje te vergeten.
Snijd vervolgens een stukje van 1 cm van het - vezelige - ondereinde af en leg de geschilde asperges direct in een bak met koud water.

Koken
Vul de pan met zoveel water dat de asperges ruim onderstaan.
Voeg zout en een klontje boter toe en breng het water aan de kook.
Kook de asperges 6 tot 10 minuten (afhankelijk van de versheid en de dikte van de asperges) op een laag vuur.
Neem de pan van het vuur en laat de asperges, afgedekt, circa 20 minuten, door garen.
Controleer of de asperges goed zijn door met een vork in de onderzijde te prikken.
Je moet enige weerstand voelen.
Neem de asperges met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Serveren
Serveer de gekookte asperges met gekookte krielaardappeltjes, in kwarten gesneden eieren, plakken lams- of beenham en gesmolten boter.

Bron: Verse Oogst

Terug