Asperge verwennerij

Witte asperges met een gepocheerd eitje, beenham en aardappelsoufflé

Asperge verwennerij

  • 2 kig witte asperges
  • 750 g bloemige aardappelen
  • 200 g beenham
  • een halve citroen
  • 6 eieren
  • zout
  • 2 dl melk
  • peper
  • 25 gr boter
  • 25 g olijfolie
  • nootmuskaat

Schil de witte asperges vanaf het kopje naar beneden voorzichtig met een dunschiller.
Snijd met een scherp mesje het houtachtige stukje van de onderkant af.
Leg de asperges, tot gebruik, in een vochtige schone theedoek onderin de koelkast.
Bekleed 4 kopjes met vershoudfolie.
Er moet nog zoveel folie boven het kopje uitsteken dat je het folie nog dicht kunt draaien of er zelfs nog een knoopje in kunt leggen.
Breek in elk kopje een ei en draai de folie dicht.
Bewaar in de koelkast.
Schil de aardappelen, bewaar ze in een pan met water met de deksel erop.
Snijd de beenham in repen en bewaar in vershoudfolie in de koelkast.
Haal de citroen door de kom waar de eiwitten in geklopt gaan worden en veeg het schoon met keukenpapier.
Doe dat ook bij de garden van de mixer.
Dit om het goed vetvrij te maken.
Kook de aardappelen, met een beetje zout, in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat ze goed uitdampen.
Hoe droger de aardappelen, hoe luchtiger de soufflé straks wordt.
Verwarm ondertussen de oven op 200 °C.
Splits 2 eieren.
Verwarm 2 dl melk tot het bijna kookt.
Stamp de aardappelen met de warme melk, zout & peper fijn.
Roer de eierdooiers erdoor tot een luchtige puree.
Sla de eiwitten stijf en schep voorzichtig door de puree.
Doe de puree in een ingevette ovenschaal en bak de soufflé in een half uur goudbruin.
Zodra de aardappels in de oven staan, ga je met de asperges aan de slag.
Kook de asperges 10 minuten.
Als het lukt houd je de kopjes van de asperges boven water.
Smelt ondertussen de boter, samen met de olijfolie in een pannetje of in de magnetron.
Draai na 10 minuten het vuur onder de asperges uit en laat ze, afhankelijk van de dikte, nog maximaal 10 minuten in het hete water staan.
Prik af en toe met een vork of ze al gaar zijn.
In deze laatste 10 minuten leg je de eitjes (verpakt in vershoudfolie) 3 minuten bij de asperges in het hete water.
Haal ze met een schuimspaan eruit.
Controleer of het wit gestold is, doe ze anders nog even een minuutje terug.
Het eigeel moet nog héél zacht zijn.
Haal de asperges uit het water en verdeel ze over de borden.
Giet wat gesmolten boter over de asperges, leg de hamreepjes erover, haal de eitjes uit het folie en leg ze voorzichtig op de asperges.
Maal een klein beetje nootmuskaat over elk bord en schep op elk bord een flinke schep aardappelsoufflé.

Bron: Doe maar gezond

Terug