Zuring met aardappelen en spek

Zuring met aardappelen en spek

  • 1¼ kg aardappelen (geen vastkokende aardappel)
  • 300 g verse zurkel
  • 6 sneden rauw ongezouten spek, 750 g
  • 20 g hoeveboter
  • een weinig muskaatnoot
  • 50 cl melk

Was de zuring schoon in water en ontdoe ze van de nerven.
Doe de zuring zonder te droogzwieren in een pan en breng ze aan de kook.
Doe de geschilde aardappelen in een tweede pan en kook ze gaar.
Bak de speksneden bruin en kruid ze met peper en zout.
Mix de gaar geworden zuring en breng ze in de pan bij de gekookte aardappelen.
Stamp nu de aardappelen met de zuring en de hoeveboter tot een smeuïg geheel en kruid ze met een weinig muskaatnoot.
Eventueel wat melk toevoegen.
De zuring aardappelen (zurkel_petatten) hebben nu een mooie groene kleur.
Hou alles goed warm.
Verwijder het vel van het gebakken spek en snij het vlees in onregelmatige stukjes van 1½ à 2 cm breed.
Breng deze spekstukjes in de warm gehouden pan zuring aardappelen en meng alles goed door elkaar.
Plaats de pan op tafel en verdeel over de eetborden.
Zurkel aardappelen smaken uitstekend met een weinig pickles.

Bron: Elisabeth Gevaert
Gepubliceerd door: Devolder - Mouton

Terug