Friese woudboontjes

bijgerecht
  • 400 g Friese woudbonen
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • maïskiemolie
  • 20 cl fond blanc
  • 5 cl room
  • 25 g boter
  • peper & zout
  • kruidenbundeltje van:
    • laurierblaadje
    • lavas
    • tijm
    • rozemarijn
    • gekneusde peperkorrels

Week de bonen een nacht ik koud water, laat ze uitlekken.
Zet de bonen op met zoveel koud water dat ze onderstaan en voeg weinig zout of bouillontabletten toe.
Breng aan de kook, temper de warmtebron en kook de bonen ca. 45 minuten op laag vuur.
De kooktijd is afhankelijk van de leeftijd van de bonen maar als je er in prikt moet er nog een beetje weerstand zijn.
Laat de bonen goed uitlekken.
Verwarm een scheutje maïskiemolie en zweet hierin sjalot en knoflook aan zonder te kleuren.
Voeg het kruidenbundeltje, peper, zout en de boontjes toe en laat alles nog even zachtjes bakken.
Blus af met de kippenbouillon, laat de boontjes langzaam verder gaar worden en de bouillon helemaal "wegkoken".
Verwijder het kruidenbuiltje, voeg room en boter toe en breng zonodig verder op smaak met peper en zout.

Je moet peulvruchten altijd koken met een klein beetje zout omdat je anders de peulvruchten niet meer goed op smaak krijgt.
Mag natuurlijk ook een bouillonblok zijn.
Ik gebruik hiervoor de peterselie/knoflook bouillontabletten.
Voor bepaalde soorten peulvruchten ( o.a. Du Puy linzen) wordt het weken afgeraden.
Maar van onze kookleschef het advies gekregen om voor het beste resultaat alle peulvruchten te weken.
Dit recept is een bijgerecht i.p.v. groenten.
Verder kun je alle recepten voor bruine bonen gebruiken en de boontjes doen het ook goed in gerechten als Ribollita, Cassoulet en boontjessoep.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug