Woudbonenfilosoof

Woudbonenfilosoof

Stoofschotel

  • 250 g woudbonen
  • 4 uien
  • 20 g boter
  • 1 tablet vleesbouillon
  • 4 zoetzure augurkjes
  • laurierblaadje
  • 1 kg aardappelen
  • 4 zure appelen (bijv. goudreinetten)
  • melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • paneermeel

Zet de woudbonen een nacht in de week in ruim water.
Kook de bonen gaar.
Houd het water net aan de kook, zodat de bonen niet stuk koken.
Laat de bonen goed uitlekken.
Schil de uien en snij deze klein.
Bak de uien in de boter lichtbruin.
Voeg de gare woudbonen.
Maak bouillon van het bouillonblokje en voeg deze toe.
Snijd de augurk in plakjes.
Voeg de plakjes augurk, het laurierblaadje en wat zout en peper toe.
Laat dit ongeveer 15 minuten zacht sudderen.
Verwijder het laurierblaadje.
Kook intussen de aardappelen gaar.
Pureer de aardappels met met de melk, zout, peper, wat nootmuskaat en een klontje boter
Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snipper de appels.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een grote ovenschaal in.
Doe laag om laag puree, woudbonenmengsel en appeltjes, de laatste laag moet bestaan uit aardappelpuree!
Strooi wat paneermeel over de puree en bak de filosoof ongeveer 10 - 15 minuten tot er een bruin korstje ontstaat.

Bron: Lekker - Frysk

Terug