Woudbonen met spek en sjalotjes

Woudbonen met spek en sjalotjes

  • 500 g bonen
  • zout
  • enkele sjalotjes (hoeveelheid naar eigen smaak)
  • spek (hoeveelheid naar eigen smaak)
  • koeienvet of (echte) boter
  • natuurazijn

Zet de bonen in ruim water een nacht in de week.
Kook de bonen in ruim water gaar.
Doe er naar smaak zout bij oudere oogst.
Voeg tijdens het koken een mespunt zout of naar smaak toe.
Hak enkele sjalotjes in kleine stukjes.
Bak het spek uit samen met een stukje koeienvet.
(Hiermee hou je voor de boterhamof op roggebrood nog lekkere kaantjes over.)
Schep de boontjes met een gaatjesspaan op de borden.
Maar een kuiltje in de bonen.
Schep in elk kuiltje wat stukjes spek en vet.
Strooi de stukjes sjalot erover.
Sprenkel er azijn over.
Wie het lekker vindt, neemt er rauwkost en/of zilveruitjes uit het zuur bij.

Bron: Lekker - Frysk

Terug