Winterpastei met haverwortel

Winterpastei met haverwortel

    • deeg
  • 250 g bloem
  • 125 g roomboter in blokjes, kamertemperatuur
  • water
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 snufje zout
    • vulling
  • 400 g haverwortel
  • 200 g winterwortel, geschrapt en in ellipsvormige schijfjes gesneden, dus scheef snijden
  • 150 g spinazie of snijbiet, gewassen en grof gesneden
  • 150 g verse kaas of kwark
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • peper & zout

Zeef de bloem in een kom.
Voeg de stukjes boter erbij.
Snij de boter met twee messen door de bloem.
Voeg dan het ei, wat zout en wat water erbij (eerst 1 eetlepel).
Kneed met koude handen het deeg tot een samenhangend geheel.
Is het te droog voeg dan wat extra water toe.
Maak er een bol van.
Pak dit in folie en leg het minstens een half uur in de koelkast weg.
Bestrooi dan het aanrechtblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 2 tot 3 mm.
Kwast de bakvorm ( liefst met een losse bodem) in met gesmolten boter of beter nog raapolie.
Bestrooi de vorm met bloem en bekleed het met een plak deeg.
Druk het deeg in de vorm en snijdt de bovenrand gelijk met een mes.
Nu kan de vulling erin.winterwortel asnijbietgrove spinazie
Schil de haverwortel met een dunschiller onder water.
Leg ze dan gelijk in een pannetje met water en melk ( of citroensap) tegen het verkleuren.
Snij de haverwortel in plakjes.
Blancheer de winter- en haver-wortel in wat water met zout.
Verdeel de wortelstukjes na deze te hebben afgegoten over de taart.
Verdeel ook de spinazie of snijbiet over de taart.
Meng de verse kaas of kwark met het ei, de geraspte kaas en de kruiden en zout.
Verdeel dit over de groente.
En strijk de bovenkant glad.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 175 °C.
Na 45 minuten nog eens 10 minuten, maar dan de oven terugzetten op 100 ° C.
De taart een minuut of 10 laten afkoelen, maar warm eten.

Bron: Het receptenboek van Nederlands DIS

Terug