Voorgerecht van woudbonen

Voorgerecht van woudbonen

  • 200 g woudboontjes
  • 8 mantisgarnalen of langoustines of gamba’s,
    ontdaan van pantser op een stukje staart na
  • 4 plakken droge ham,
    bijv. Parmaham, in de lengte doormidden gesneden
  • 1 grote en rijpe tomaat, waar de pitjes zijn uitgehaald
  • 5 takjes rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. platte peterselie, fijn gehakt
  • olijfolie
  • zou
  • zwarte peper (versgemalen)
  • prikkers

Was de woudboontjes
Zet de boontjes een nacht te voren in de week in een liter water.
Kook de woudboontjes (net onder water) met een beetje olie gaar.
Houd het water net tegen de kook aan.
Als de boontjes boven het water uitkomen, een beetje water toevoegen.
Giet de boontjes af als ze gaar zijn.
Bewaar een beker van het kookvocht.
Wikkel de ham om de gambalijfjes en prik ze vast.
Bak in wat olie de gamba’s met 1 takje rozemarijn en de geplette knoflook kort aan weerszijden.
Zodra ze wat kleur krijgen, de knoflook en de rozemarijn verwijderen.
Voeg de tomaatblokjes en de woudboontjes erbij en ook zoveel kookvocht als nodig is om een smeuïge substantie te krijgen.
Verwarm en breng op smaak met zou en versgemalen zwarte peper.
Voeg tenslotte de peterselie en een beetje olie toe.
Serveer direct daarna, met een takje rozemarijn.

Bron: Lekker - Frysk

Terug