Vierschaft

Vierschaft

  • 250 g gekookte gele woudbonen
  • 250 g in ringen gesneden uien
  • 250 g in plakjes gesneden winterpeen
  • 250 g in plakken gesneden gerookt mager spek
  • 250 g grove gerookte worst
  • 250 g zure appels
  • 50 g reuzel of eventueel boter
  • 600 g geschilde in blokjes gesneden aardappels
  • zout
  • peper

Was het spek met warm water.
Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vingerbreed.
Zet het spek op in 30 centiliter kokend water.
Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
Laat alles in ongeveer 15 - 18 minuten gaar worden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in niet te dunne schijven.
Neem de worst uit de pan.
Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
Snijd de gevelde worst ook in plakken.
Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
Voeg eventueel nog wat zout & peper toe.
Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.

Bron: Lekker - Frysk

Terug