Vanillekwarktaart met gepocheerde kweeperen

vanillekwarktaart (4K)

voor 12 personen

  • 125 g digestive biscuits
  • 80 g boter, gesmolten
  • 1 vanillestokje
  • 500 g zachte roomkaas
  • 2 eieren
  • 120 g zure room
  • 6 cl citroensap
  • 590 g fijne suiker
  • 50 cl water
  • 2 (of 3) middelgrote kweeperen (660 g,
    geschild, zonder klokhuis en in vieren gesneden
  • 2 reepjes citroenschil

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe de bodem van een springvorm van 23 cm ∅ omgekeerd in de vorm (of met bakpapier), zodat er een vlakke onderkant ontstaat.
Vet de vorm in.
Maal de biscuits in een keukenmachine of blender fijn tot ze de structuur van fijn broodkruim hebben.
Voeg de boter toe en blijf malen tot alles goed gemengd is.
Druk het biscuitmengsel met de hand gelijkmatig tegen de bodem van de geprepareerde vorm.
Dek deze af en zet hem 30 minuten in de koelkast, of totdat de taartbodem stevig is.
Splijt intussen het vanillestokje in de lengte in tweeën, schraap de zaadjes in een middelgrote kom.
Bewaar het stokje voor de gepocheerde kweeperen.
Voeg de kaas, de eieren, de zure room, het sap en 150 gram suiker aan de zaadjes toe. Klop dat met een elektrische mixer tot een gladde massa.
Zet de vorm op een bakplaat.
Schenk het roomkaasmengsel erin.
Zet de taart ongeveer 35 minuten in de oven, of totdat ze stevig is.
Zet de oven uit.
Laat de taart in de oven afkoelen, met de deur op een kier.
Zet de taart goed afgedekt een nacht lang (!) in de koelkast.
Verwarm intussen al roerend het water en de resterende suiker in een middelgrote steelpan tot de suiker oplost.
Voeg de kweeperen, de citroenschil en het bewaarde vanillestokje toe.
Breng dat aan de kook.
Zet het vuur lager, leg een deksel op de pan en laat alles 2 uur zacht doorkoken, of totdat de kweeperen gaar en rozig van kleur zijn.
Laat de kweeperen in de stroop afkoelen en snijd ze daarna in dunne plakjes.
Breng de kweeperenstroop opnieuw aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de stroop zonder deksel pruttelen tot hij tot de helft is gereduceerd.
Laat hem afkoelen.
Garneer de taart met plakjes kweepeer.
Bestrijk deze met stroop.

Tip
De taart en het kweeperenmengsel kunnen van tevoren bereid en vlak voor het opdienen samengesteld worden.

Opmerking
Eric de Lange mailde mij een foto van deze prachtige taart.
Het recept is afkomstig uit het Belgische kookboek: "Desserten, onweerstaanbaar lekker".
Over dit boek kan ik op internet helaas niets vinden.
Maar... het gaat om die mooie en lekkere taart en die ziet er prachtig uit.
Eric, super bedankt voor je hulp!

Bron: Okke van Amerongen

Terug