Teunisbloemwortel in Chinese stijl

  • 4 theel. lichte sojasaus
  • 6 eetl. droge witte wijn
  • 2 theel. sesamolie
  • 2 theel. (met berg) maizena
  • scheut arachideolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 lente-ui, in ringen en ook wat groen in ringen
  • 2 à 3 theel. gefermenteerde zwarte bonen (uit pot)
  • 250 g teunisbloemwortel, schoongeschrobd en in dunne plakken
  • 250 g wortel, schoongeschrobd en in dunne plakken
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakken
  • blikje (143 g uitlekgewicht) bamboescheuten, in dunne reepjes
  • 200 g seitan (zie opmerking), indien nodig wat kleiner gemaakt

 - 1
Geoogste wortel
 - 2
Geschrobde wortels
 - 3
Groot en bleek

Meng in een kommetje de sojasaus, wijn, sesamolie en de maizena.
Verhit de wok met een scheut arachideolie.
Als de olie begint te kringelen en te dampen gaan we wokken: doe de wortels erin en de plakken theunisbloemwortel.
Roerbak een minuut of wat en doe dan de lenteui, knoflook en zwarte bonensaus erbij.
Omscheppen en weer even wokken.
Vervolgens het kommetje met de gemengde saus erdoor doen.
Dan het vuur wat lager draaien en desgewenst nog even, onder af en toe omscheppen, door laten garen.
Eventueel een beetje water erbij.
De wortels moeten niet knalhard, maar wel een lekkere beet houden.

Teunisbloemwortel in Chinese stijl - 4
 Teunisbloemwortel in Chinese stijl - 5

Wij aten het met rijst.

Opmerkingen
Als de teunisbloemwortel wordt geschild, is het wat plakkerig, slijmig. Dus het beste is gewoon schoon schrobben.
Seitan is nepvlees. Kip of blokjes varkensvlees zouden hier ook niet misstaan.
Het eten van teunisbloem wordt afgeraden voor hen die manisch depressief zijn en/of last hebben of gevoelig zijn voor epilepsie. Verder wordt de plant en de wortel een breed scala aan heilzame eigenschappen toegeschreven. (Lang niet alles is wetenschappelijk bewezen, maar dat mag de pret niet drukken.)

Inspiratie: The Wild Plant Companion
Bron: MergenMetz

Terug