Tajine van kalfsvlees met kweeperen en dadels

tajine_kalfsvlees (6K)

    • tajine
  • 800 g kalfslappen, in grove blokjes
  • 2 middelgrote uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetl. platte peterselie, fijngehakt
  • 2 eetl. korianderblaadjes, fijngehakt
  • 1 zakje saffraanpoeder (voor kleur)
  • 3 draadjes saffraan
  • ½ theel. kaneel
  • 1 theel. gember
  • 1 theel. Ras El Hânout*
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie (geschikt voor bakken en braden)
    • kweeperen met dadels
  • 1 kg kweeperen
  • 1 – 3 eetl. suiker (naar smaak)
  • 1 eetl. oranjebloesemwater (facultatief)
  • 3 eetl. honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetl. geklaarde boter
  • zonnebloemolie
  • 8 dadels
  • handjevol sesamzaad

Meng het kalfsvlees met de uien, knoflook, peterselie, koriander, saffraan, kaneel, ras el Hânout en gember.
Voeg naar smaak peper en zout toe en wrijf alles goed in het vlees.
Bij voorkeur doe je dit vooraf waarna je het vlees een nacht in de koelkast laat marineren.
Neem een pan met een zware bodem en giet hier een flinke scheut olijfolie in.
Voeg gemarineerde vlees toe en braad kort aan op middelhoog vuur.
Zodra het vlees mooi gebruind is ca 4 dl warm water toevoegen en het vlees ongeveer 45 minuten laten stoven op een matig vuur.
Wel regelmatig controleren of er nog genoeg water in de pan zit.
Anders nog wat bijvoegen.
Maak ondertussen de kweeperen schoon, verwijder klokhuis en verdeel in partjes.
Doe de geklaarde boter en een weinig zonnebloemolie in een koekenpan.
Rangschik de kweeperenpartjes in de koekenpan en doe er het kaneelstokje bij.
Zout de kweeperen heel licht.
Bestrooi alles vervolgens rijkelijk met suiker.
Voeg als je dat lekker vind ook wat oranjebloesemwater toe.
Voeg de dadels toe, zet een deksel op de koekenpan en laat de kweeperen onder zacht vuur gaar stomen.
Afhankelijk van het formaat kweepeer en hoe groot de partjes zijn gesneden duurt dit ongeveer 20 minuten.
Een kwestie van proeven.
Rooster ondertussen de sesamzaadjes op een laag vuur in een koekenpan goudbruin.
Als de kweeperen zacht zijn, deksel verwijderen en een paar eetlepels van de vleessaus plus 2 eetlepels honing toevoegen (evt. ook nog een snufje kaneel).
Laat de kweeperen goudbruin karamelliseren.
Schep het vlees in een voorverwarmde schaal (of presenteer deze in de tajine) en schik de kweeperen rondom.
Verdeel 1 eetlepel honing over de kweeperen en bestrooi met sesamzaad.
Serveer met een plat Marokkaans of Turks brood.

* Ras El Hânout
Ras El Hânout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het betekent letterlijk “het beste van de winkel”.
Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.
Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Marokkaanse winkels.
Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim.
Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Ras El Hânout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

Opmerking
Via Twitter las ik dat Rahma Amrani deze heerlijke tajine gemaakt had.
Meteen een berichtje gestuurd en Rahma wilde het recept wel met jullie delen.
Hoera! De Arabische keuken is echt een geweldig lekkere keuken.
Probeer maar eens ergens een echte Bastilla/Pastilla te eten (zoete, kruidige vleespastei)!
Het koken van vlees met fruit is in de Arabische keuken vrij gebruikelijk.
Deze tajine is hier een perfect voorbeeld van.
Rahma, ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept!

Bron: Dit recept heb ik gekregen van Rahma Amrani. Eigenaresse van kookstudio couscous&zo, ze kookt, verzorgt catering en workshops en is gespecialiseerd in de Marokkaans en Arabische keuken.
Gepubliceerd door: Kweepeer.nl

Terug