Schorseneren-worteltaart

    • voor het deeg:
  • 200 g tarwebloem
  • 1 ei
  • 80 g koude boter
  • 3 eetl. koud water
    • voor de vulling:
  • 250 g schorseneren
  • 150 g wortelen
  • 1 ui
  • 50 g gemalen gruyère
  • 4 eetl. tarwebloem
  • 3 eetl. boter
  • 3 dl melk
  • olijfolie
  • marjolein
  • groentebouillonblokje
  • muskaatnoot
  • peper & zout

Doe de bloem in een kom met wat zout, snij de boter in kleine stukjes en knijp die door het deeg.
Voeg het ei en het water toe.
Meng alles snel tot een samenhangend deeg.
Rol het tot een bal, verpak het in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Snij de schorseneren in stukjes en de wortels in schijfjes.
Snipper de ui.
Verwarm een eetlepel olijfolie en laat de ui daarin fruiten, samen met ½ theelepel marjolein.
Los ½ blokje groentebouillon op in ½ kop heet water.
Voeg de groenten en de bouillon bij de ui en laat zachtjes gaarstoven.
Maak intussen een dikke béchamelsaus: smelt de boter, voeg de bloem toe en laat even verwarmen.
Voeg al roerend de melk toe.
Laat de saus 5 minuten doorkoken en breng ze op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet de bakvorm lichtjes in met olie.
Bestuif het werkvlak en de deegrol met bloem.
Rol het deeg uit tot een lap van circa 3 mm dik en bekleed de vorm ermee.
Prik met een vork gaatjes in het deeg om blaasvorming te voorkomen.
Schep de groenten in de taart, overgiet met de saus en bestrooi met de gruyère.
Schuif de taart in de oven en laat ze goudkleurig gaar bakken in 30 à 35 minuten.
Ontvorm de taart op een serveerschotel en dien meteen op.

Bron: De Wassende Maan

Terug