Schorseneren met linzenhummus en PX

Schorseneren met linzenhummus en PX

voorgerecht voor 6 personen

  • 20 g macadamianoten
  • 1 kg schorseneren
  • sap van 1 citroen
  • 3 kleine rauwe bieten, rood of chioggia
  • 4 eetl. balsamicoazijn
  • ½ teen knoflook
  • 300 g gare linzen, blik of zelf gekookt
  • 2 dikke eetl. tahin
  • 1 eetl. appelstroop
  • 5 cl PX-sherry

Snijd de macadamia’s doormidden.
Bij sommige mislukt dat.
Eet die op.
Het keukenmeidenverdriet: schil de schorseneren, snijd ze zo exact mogelijk in stukken van 6 cm en doe die subiet in een bak water met flink citroensap.
Van mij mag na het schillen nog iets van de zwarte stipjes zichtbaar zijn; dan zie je tenminste dat je schorseneren eet.
Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook.
Plons de schorseneren erin en kook ze beetgaar (proeven) in circa 5 minuten.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze 2 minuten in koud water, en daarna in en vergiet.
Bewaar.
Pak de bieten in aluminiumfolie, doe in de oven en zet die op 200 graden.
Na 45 minuten is de klus klaar.
Pak uit, laat wat afkoelen en wrijf het vel van de bieten.
Snijd ze in partjes als een sinaasappel.
Meng die met wat zout en een drup balsamicoazijn.
Draai met een keukending hummus van de knoflook, helft linzen, tahin, drup citroensap, zout en gaandeweg iets meer water, tot het een dunne zalf is.
Marineer 6 eetlepels linzen met wat balsamico.
Los al verwarmend de appelstroop op in de PX-sherry.
Afmaken: grote klodder hummus, iets uitsmeren.
Stukjes schorseneer erop, daar tussenin biet.
Macadamia er tegenaan.
Minisliertje PX-stroop erlangs en in de hummus.
Losse, uitgelekte linzen ernaast.

Bron: Onno Kleyn

Terug