Schorseneren met rauwe ham

    • voor de saus
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 15 cl bouillon
  • 15 cl melk
  • 2 eidooiers
  • nootmuskaat
  • peper & zout

Maak de schorseneren schoon en leg ze in water met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Er staan het er der op internet veel manieren beschreven om deze groente, vroeger ook wel keukenmeidenverdriet genoemd, schoon te maken, van onder water tot pas schillen na het koken.
Ik vind het meevallen, het sap plakt wel, maar als je met ruim water werkt is het met een dunschiller of kaasschaaf best te doen.
Kook de schorseneren in water met zout ongeveer 20 minuten.
Maak intussen de saus: met bloem en boter een witte roux maken (boter laten smelten, bloem toevoegen en al roerend garen, probeer het vuur zo laag te houden dat het wel gaart, maar niet bruin wordt).
Melk en bouillon in scheutjes en al roerend toevoegen.
Op smaak brengen en een beetje saus eruit halen, daarmee de eierdooiers losroeren, saus van het vuur en het eimengsel weer toevoegen.
Rauwe ham in dunne reepjes.
Uitgelekte schorseneren in een ovenschaal, daaroverheen rauwe ham, en zo twee keer herhalen.
Saus erop, en bovenop de geraspte kaas.
15 - 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 - 220 °C).
Serveren met aardappels.

Bron:
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug