Schorseneren - I

  • 0,8 - 1 kg schorseneren
  • scheut azijn
  • zout
  • scheut melk
  • 1 citroen
  • 3 takjes basilicum of peterselie
  • 1 theel. (grove) mosterd
  • 3 eetl. olijfolie
  • versgemalen peper
  • 75 g veldsla

Schil de schorseneren met een dunschiller.
Doe eventueel plastic handschoenen aan.
Leg de geschilde schorseneren direct in een bak met water waar een scheut azijn aan is toegevoegd.
Snij de schone wortels in stukken van 5 centimeter en kook deze in een pan met water, zout en een scheut melk in circa 20 min. gaar.
Boen intussen de citroen schoon en rasp er 1 theelepel gele schil af.
Pers de citroen uit.
Hak het basilicum en meng (in een blender of keukenmachine) 1½ eetlepel citroensap met het citroenrasp, de basilicum, mosterd en olijfolie tot een mooie dressing.
Breng de dressing op smaak met zout & peper.
Doe de schorseneren in een vergiet en giet er koud water over.
Laat de schorseneren uitlekken en leg ze in een schaal.
Schep de veldsla en dressing er luchtig door.

Tip
U kunt ook de schorseneren eerst circa 20 minuten in de schil koken.
Daarna afspoelen met koud water en de schil eraf stropen.
De schil laat dan gemakkelijk los.

Bron: NN


Schorseneren - II

  • 1 kg schorseneeren
  • 3 dl melk
  • 20 g bloem
  • 25 à 30 g boter
  • melk
  • zout

Schrap de schorseneren vlug af, door het dikke gedeelte in de hand te houden en telkens een vingerrlang stukje blank te schrappen.
Snijd dit af en leg d1t dadeliJk in een bakje met koud water, waarin een flinke scheut melk, om de kleur blank te houden.
Zie de schorseneren dan nog eens goed na, of ze geheel schoon zijn.
Kook ze gaar in ruim kokend water met melk en 10 gram zout per lter vocht, gedurende 4 à 5 kwartier.
Laat ze dichtgedekt uitlekken in een vergiet en maak intussen een melksausje.
Stoof hierin de schorseneren nog eens ± 20 minuten.

Bron: Het Nieuwe Kookboek

Terug