Salade van woudboontjes en Friese droge worst

Salade fan wâldbeantsjes en fryske droege woarst

Salade van woudboontjes en Friese droge worst

Hoofdgerecht of bijgerecht

  • 250 g woudboontjes
  • 1 grote ui
  • 20 cl witte wijnazijn
  • zwarte peper, versgemalen uit de molen
  • 2 blaadjes salie of 2 laurierblaadjes
  • zout
  • 8 / 10 eetl. olijfolie, extra vergine
  • 2 of drie droge Friese worstjes

Zet de woudboontjes de avond tevoren in de week.
Snijd de ui in dunne slierten.
Zet deze uienslierten onder de azijn.
Laat een uur intrekken.
Voeg naar wens kruiden toe aan de boontjes.
Kook de boontjes langzaam gaar.
(Let erop dat ze niet stuk koken.
Boontjes nieuwe oogst ongeveer een half uur, oudere boontjes 45 à 60 minuten.)
Terwijl de boontjes koken, roer een vinaigrette van de olie, twee eetlepels azijn, zout & peper.
Snijd de worst aan dunne plakjes.
Giet de boontjes af.
Voeg de boontjes toe aan de vinaigrette.
Vermeng de boontjes met de vinaigrette.
(Doe dit voorzichtig, liefst met de hand.)
Laat de uienslierten uitlekken.
Voeg de uienslierten en de plakjes worst toe aan de boontjes.
Roer weer voorzichtig door elkaar.
Serveer de salade als deze helemaal is afgekoeld.

Geef er bruinbrood bij.
Eventueel bladsalade.

Bron: Lekker - Frysk

Terug