Rodekool, bataat en ei met walnootmayonaise

Rodekool, bataat en ei met walnootmayonaise

Hoofdgerecht voor 4 personen (voorgerecht voor 8)

  • 4 bataten (zoete aardappels)
  • 5 eetl. olijfolie
  • facultatief: 1 à 2 theel. chilivlokken
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 500 g rodekool, geschaafd
  • 7 eetl. balsamicoazijn (of meer)
  • facultatief: beetje suiker of honing
  • 50 g gepelde walnoten
  • 5 flinke eetlepels mayonaise
  • 8 eieren, hardgekookt en gepeld
  • groen: tuinkers of iets anders

Zet de oven aan op 180 °C.
Schil de bataten en snijd ze in kleine blokjes.
Meng ze met zout, 3 lepels olijfolie en, als je wilt, wat chilivlokken.
Bak 20 minuten in de oven, schep halverwege een keer om.
Bak de knoflook 2 minuten zachtjes in 2 lepels olie en voeg de rodekool toe.
Doe er zout en 5 lepels balsamicoazijn bij en smoor afgedekt 15 minuten – de kool is dan nog beetgaar.
Breng stevig op smaak met misschien meer balsamico en zout, en wellicht wat suiker of honing.
Pureer de walnoten en meng er de mayonaise doorheen.
Serveer warmig of lauw of koud, niet heet: maak een of twee bergjes rodekool, verdeel er bataatblokjes omheen.
Snijd de eieren in kwarten en verdeel erover, elk met een kloddertje mayo.
Garneer met iets groens; ik nam tuinkers.

Bron: Onno Kleyn

Terug