Pastinaaktulband

pastinaaktulband (2K)

  • 10 pruimen
  • 2 eetl. rum
  • 350 g pastinaken
  • 1 dl appelsap
  • 100 g zachte boter
  • 150 g rietsuiker
  • 5 dooiers van scharreleieren
  • de geraspte schil en het sap van 1 onbespoten citroen
  • 2,5 dl melk
  • 400 g grof speltmeel
  • een snufje kaneel
  • kruidnagelpoeder
  • witte peper
  • 3 eetl. bakpoeder
  • 5 eiwitten
  • een snufje zeezout

Ontpit de pruimen en hak ze in grove stukken.
Leg ze een nacht in de rum.
Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes.
Kook ze gaar in het appelsap en pureer ze met het vocht.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet één grote of twee kleine tulbandvormen in met boter en bestuif ze met meel.
Klop de boter, suiker, eidooiers, melk, de citroenrasp n het sap luchtig.
Doe de pastinaakpuree en de pruimen erbij.
Meng het meel, bakpoeder en de specerijen.
Klop het eiwit met zout stijf.
Schep om en om het eiwitschuim en het meel door de eidooiermassa en vul de vorm voor circa driekwart.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de tulband 60 tot 90 minuten op 180 °C.

Bron: De Historische Groentenhof

Terug