Pastinaak, prei wortel gratin

Pastinaak, prei wortel gratin

  • 1 kg (winter-)wortelen, in plakjes
  • 1 kg pastinaken, in plakjes
  • 1 kg prei, in dingen, 1 - 1½ cm breed
  • 48 cl double cream, zie opmerking
  • 24 cl single cream, zie opmerking
  • 4 eetl. mosterd
  • 4 eetl. salieblad, fijn gehakt
  • peper & zout
  • klont boter
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Als de pastinaak erg dik is, eerst in de lengte halveren en dan in plakken (d.w.z. het dunne deel snijdt u natuurlijk eerst in plakken en dan halveren).
Dat geldt ook voor de wortels.
Kook ze een paar minuten, net (niet) beetgaar.
Afgieten in een vergiet en uit laten lekken.
Smoor de preiringen in een fikse klont boter, tot ze begint te bruinen.
In een kom mengt u de romen, mosterd en salie.
Breng op smaak met peper en zout.
Het mag best wel iets hoog in de smaak zitten.
(Dus iets zouter, want het moet straks met de rest worden gemengd.)
Meng goed met de afgegoten pastinaak- en wortelschijven en prei.
Overdoen in een ovenschaal.
Geraspte kaas erover en pakweg een half uur in de oven zetten.

Opmerkingen
Die Britten ook altijd met hun single en double cream.
Dit kan natuurlijk ook met ricotta en wat eieren worden gemaakt.
Dan is de inhoud ook stevig, nu "liep" het.
Lees hier over de creams.
Wij gebruikten – omdat we het hadden – een mengsel van mascarpone (rond de 40% vet) en magere kookroom (7%).
Single cream is 18% vet, double is 48% vet.
Kortom: geen of heel weinig koolhydraten maar wel vet.
Welk dieet is dat ook al weer?

Bron: Abel & Cole, de Britse Odin
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug