Ovenschotel met pittig gehakt en zoete aardappel

Ovenschotel met pittig gehakt en zoete aardappel - 1

  • 700 g zoete aardappels
  • 300 g rundergehakt
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theel. oregano
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 1 theel. milde paprikapoeder
  • ½ theel. cacaopoeder
  • ¼ theel. chilipoeder
  • 200 g bruine linzen (blikje)
  • 150 g gezeefde tomaten
  • half bosje koriander, fijngehakt
  • 50 ml melk (of plantaardige melk)

Je kan deze ovenschotel heel goed voorbereiden en bewaren in de koelkast.
Zet hem een klein uurtje voor je wilt eten in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar.

Ovenschotel met pittig gehakt en zoete aardappel - 2

De zoete aardappel en het pittige gehakt zijn een hele goede combi.
Pas wel op dat het gehakt niet te pittig wordt.
Ik heb er een hele theelepel chilipoeder ingedaan en dat was eigenlijk net te veel.
De ene chilipoeder is ook scherper dan de andere, dus je kan beter beginnen met wat minder.
Proef het gehakt even voor het de ovenschaal in gaat en voeg zo nodig wat extra chilipoeder toe.
Houd je niet zo van zoete aardappel of kan je ze niet vinden?
Dit recept werkt ook heel goed met gewone aardappelpuree!

Ovenschotel met pittig gehakt en zoete aardappel - 3

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken.
Kook de aardappels in een laagje water tot ze gaar zijn en zacht genoeg om te pureren.
Bak intussen het gehakt rul in een grote koekenpan met wat olijfolie.
Voeg de paprika, ui en knoflook toe en bak even mee.
Doe de kruiden erbij en laat even meebakken.
Voeg nu de linzen en gezeefde tomaten toe laat alles al roerend warm worden.
Roer als laatste de gehakte koriander erdoor.
Proef of het gehakt pittig genoeg is en voeg zo nodig wat extra kruiden en/of zout toe.
Verdeel het gehakt over de bodem van een middelgrote ovenschaal.
Voeg de melk bij de aardappels en stamp tot puree.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat uienpoeder.
Schep de puree op de gehakt in de ovenschaal en strijk mooi glad.
Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 40 - 45 minuten bakken.
Dek af met alufolie als de puree te donker wordt.

Bron: LoveMyFood

Terug