Opperdoezers met slaharten en rauwe ham

opperdoezer (1K)

  • 1 kg Opperdoezer Rondjes
  • 2 à 4 kroppen gewone botersla
  • 8 plakken Parmaham of jamón serrano, iets dikker gesneden
  • olijfolie
  • 1 citroen of wat azijn

Opperdoezers zijn nauwelijks te schillen omdat ze diepliggende ogen hebben.
Nou, dan schillen we ze niet.
Kook ze onder water gaar.
Zouten doen we later, zout in het kookwater dringt toch niet door de schil heen.
Giet ze af en laat even uitdampen.

Pel ondertussen de sla van de buitenste bladeren – bewaar die voor morgen en overmorgen en de dag erna, sla zat – tot je mooie lichtgroene hartjes hebt.
Snijd ze in de lengte in tweeën.
Snijd de Opperdoesjes doormidden en leg ze op borden, slaharten ernaast, plakken ham erbij.
Schenk er gul zeer goede olijfolie over.
Zet zout op tafel, grof zout, fleur de sel, wat je wilt.
Een halve citroen is lekker bij de sla, of een paar druppels chique azijn, van sherry of zo.

Onno Kleyn

Terug