Moussaka met aardappelen en snijbietblad

  • 1 kleine rode peper
  • 40 g bloem
  • 20 cl groentebouillon
  • 35 cl melk
  • 12½ cl slagroom
  • 175 g geraspte belegen Goudse kaas
  • zout – nootmuskaat
  • 1 kg aardappelen
  • 750 g snijbiet
  • 500 g tomaten
  • 250 g bosuien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse marjolein
  • 50 g boter

Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes, snijd heel fijn.
Doe in een kookpan, bestrooi met bloem en roerbak op matig vuur tot de bloem een zachte geur verspreidt.
Giet er onder voortdurend roeren langzaam de bouillon bij en vervolgens de melk.
Blijf roeren tot de bloem volledig is opgelost en de saus glanzend en romig is.
Laat met het deksel op de pan nog 5 min op laag vuur sudderen.
Neem de pan van de kookplaat, roer de room en de kaas door de saus.
Breng krachtig op smaak met zout en nootmuskaat.
Schil de aardappelen, spoel, droog af en schaaf ze in dunne plakjes.
Spoel de snijbiet, zwier droog en snijd in smalle reepjes.
Ontvel de tomaten en snijd ze in dobbelsteentjes.
Spoel de bosuien, maak schoon en snijd in ringetjes.
Hak knoflook en marjolein fijn.
Bestrijk een ovenvaste vorm met halfhoge rand met een weinig boter.
Leg er afwisselend een laag aardappelplakjes, groenten en kaassaus in.
Kruid de aardappelen en de groenten telkens met een beetje zout en bestrooi met knoflook en marjolein.
Giet op het laatst de overblijvende kaassaus over de moussaka en strijk glad.
Verdeel de resterende boter in vlokjes en leg ze er bovenop.
Schuif de vorm op het rooster in de onderste richel van de koude oven en verwarm op 200 °C.
Bak de moussaka ongeveer 1 uur tot de aardappelen zacht zijn.

De Wassende Maan

Terug