Koolraap met spekjes en kaas

  • 750 g koolraap, in blokjes gesneden
  • 750 g aardappelen, geen afkokers, in blokjes gesneden
  • 15 cl crème fraîche
  • 150 g geraspte oude kaas
  • 150 g blokjes mager rookspek
  • selderijzout
  • peper
  • 1 l bouillon van 2 groente- en 2 tuinkruidentabletten

Zet koolraap en aardappelen, elk apart, op met de bouillon.
Kook koolraap en aardappelblokjes gaar (de koolraap in 15 minuten de aardappelen 20 minuten).
Laat koolraap en aardappelen in een vergiet uitlekken.
Doe ze terug in de pan en stoom ze droog, pas op voor aanbranden.
Bak de spekjes uit.
Schep koolraap en aardappelen door elkaar.
Schep de crème fraîche, 4 eetlepels spekvet (meer of minder naar smaak) en de kaas erdoor en schep alles om tot de kaas draden trekt.
Breng op smaak met selderijzout en royaal peper en schep de spekjes erdoor.

Tip
Het is een beetje vergeten groentesoort.
De smaak is het beste in het vroege najaar maar kan als bewaargroente de hele winter worden gegeten.
Snijd de rapen eerst in plakken, schil deze dik en snijd ze vervolgens in blokjes.
De meeste recepten voor knolselderij en pastinaak passen ook bij koolraap.
Je kunt ze ook simpelweg in bouillon koken, uit laten lekken en er een pakje Boursin doorroeren of (eventueel samen met knolselderij) gaar laten worden in een restje jus en er dan puree van maken.
Koolraap heeft wel wat pittige toevoegingen nodig.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug