Koolraap - I

  • 1 kg koolraap
  • 1½ dl water
  • 5 g zout
  • 5 g suiker
  • 12 g boter
  • 8 g maismeel of 30 g geraspte kaas/12 g bloem)
  • 1½ dl vocht (kookwater en melk)
  • nootmuskaat

De koolraap in plakken van 1 cm snijden; deze dik schillen, wassen en in reepjes van 5 cm lengte snijden.
De koolraap vlug aan de kook brengen met het kokende water, het zout en desgewenst de suiker laten koken tot ze gaar is (ongeveer 25 minuten).
De boter toevoegen en het vocht binden met de aangemengde maismeel, óf de koolraap afgieten en vermengen met de boter en desgewenst de kaas of met een saus, gemaakt van de boter, de bloem, het kookwater en de melk.
Eventueel nootmuskaat over de koolraap strooien.

Bron: Vitatas recepten


Koolraap - II

  • 1 koolraap van middelsoort grootte
  • 3 dl melk
  • 20 g bloem
  • 25 à 30 g boter
  • nootmuskaat

Snijd de koolraap in schijven van ± 1 cm dikte.
Schil deze dik af, verdeel ze in gelijke reepjes.
Was ze en zet ze op met ruim kokend water en 10 gram zout op 1 liter water.
Laat ze koken tot ze gaar zijn, gedurende ± l uur.
Leg ze in een vergiet.
Maak ondertussen het melksausje.
Roer hiervoor boter en bloem, in een pannetje dooreen tot een gladde massa, voeg langzamerhand, steeds roerende, de melk toe, laat het sausje even doorkoken.
Maak het op smaak af met wat zout en stoof hierin de koolrapen ± 20 minuten.
Rasp er in het schaaltje wat nootmuskaat over.

N.B.
Ook kan de koolraap gestoofd worden, niet in een sausje, maar met 40 gram boter en wat geraspte nootmuskaat.

Bron: Het Nieuwe Kookboek

Terug