Gestoofde knolselderij in tomatensaus

  • 1 grote selderij knol of 2 kleinere
  • 50 g boter
  • 2 eetl. citroensap of kruidenazijn
  • zout
  • 3 grote tomaten, ontveld, het vruchtvlees in stukjes
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 theel. boter
  • 1 theel. bloem
  • peper uit de molen
  • eventueel snufje suiker
  • 1 theel. fijngehakte peterselie

Boen de selderijknol of -knollen schoon.
Snijd ze in plakken en schil deze.
Snijd de plakken in reepjes en daarna in blokjes.
Was de blokjes knolselderij en doe ze in een pan.
Voeg boter, citroensap of azijn en wat zout toe.
Schenk er 3 deciliter water op.
Breng het geheel aan de kook.
Leg het deksel op de pan.
Temper de warmtebron en stoof de knolselderij gedurende 10 tot 20 minuten.
Giet het stoofvocht in een pannetje en houd de blokjes knolselderij warm.
Voeg de stukjes tomaat aan het stoofvocht toe en roer de tomatenpuree erdoor.
Blijf zolang roeren tot de stukjes tomaat uit elkaar willen.
Laat de saus even flink doorkoken.
Kneed van boter en bloem een deegje.
Voeg vlokjes van het deeg aan de saus toe en bind de saus ermee.
Laat na het toevoegen van de deegvlokjes de saus nog enkele minuten doorkoken.
Breng de saus op smaak door het toevoegen van zout, peper en desgewenst wat suiker.
Schep vlak voor het opdienen de blokjes knolselderij door de saus en laat ze warm worden.
Doe het geheel over in een voorverwarmde schaal en strooi de peterselie erover.

Tip

Gestoofde blokjes knolselderij in tomatensaus smaken goed bij gestoofde lamslappen en bij gebraden varkensvlees.

Terug