Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

knolselderij_linzen_hazelnoten (2K)

  • 60 g hele hazelnoot (met vlies)
  • 200 g Puy linzen
  • 7 dl water
  • 2 laurierbladeren
  • 4 takjes tijm
  • 1 kleine knolselder (geschild, in 1 cm dikke chips)
 
  • 4 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. hazelnootolie
  • 3 eetl. rodewijnazijn
  • 4 eetl. verse munt (fijngesneden)
  • zout
  • zwarte peper

Verhit de oven tot 140 °C.
Strooi de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven.
Schud ze eraf, laat ze afkoelen en hak ze grof.
Doe de linzen met het water, de laurier en de tijm in een kleine pan.
Breng ze aan de kook en laat ze in 15 - 20 minuten zachtjes beetgaar koken.
Stort ze in een vergiet.
Kook intussen in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout in 8 - 12 minuten net gaar.
Giet ze af.
Vermeng de nog warme linzen (als ze koud zijn zuigen ze de olie niet op) in een schaal met de olijfolie, ⅔ van de hazelnootolie, de azijn, wat zwarte peper en royaal zout.
Meng de knolselderij erdoor.
Proef en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.
Meng om het gerecht direct op te dienen de helft van de munt en de helft van de hazelnoten erdoor.
Schep het in een schaal en sprenkel de overgebleven hazelnootolie erover.
Garneer met de rest van de munt en hazelnoten.
Laat het gerecht om het koud te geven afkoelen, proef en voeg zo nodig nog wat azijn toe.
Voeg hazelnootolie, munt en hazelnoten toe op dezelfde manier als bij het warm opdienen.

Opmerkingen
Ik denk dat knolselderij mijn favoriete wortelgroente is. De smaak is verfijnd en heel nootachtig en hij heeft een elegante zalvige romigheid. Net als voor andere lekkere groenten, geldt ook hier dat hij eenvoudig bereid erg lekker is met een scheut olijfolie. Hier zorgt de knol samen met de linzen en noten voor een heerlijk voedzaam herfstig hoofdgerecht. Dien het warm op met een salade van radijs, komkommer en dille. Of laat het gerecht afkoelen en neem het als lunch mee naar uw werk of naar een picknick.

Bron: EVA
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug