Knolselderij en bieten dauphinoise

  • boter
  • 1 ui, in plakken
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 225 g bieten, rauw, geschild en in dunne plakken
  • 225 g knolselderij, geschild en in dunne plakken
  • 1½ cl double cream (room 48% vet)
  • 15 cl single cream (kookroom 10 - 12%)
  • 100 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • peper & zout

Double cream is typical Brits. Maar wel o.a. bij Makro te koop.
Zo niet: vervang dit eventueel door mascarpone : slagroom = 1 : 2.

Gebruik een mandoline om de bieten en knolselderij in voldoende dunne plakken te snijden.
Verhit de oven op 180 °C.
Verhit, op laag vuur, een klontje boter in een koekenpan.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze zachtjes tot ze zacht zijn.
Niet bruin!
Vet een ovenschaal, die groot genoeg is, in met wat boter.
Leg de knolselderij, bieten en de ui-knoflook laag voor laag in de schaal.
Bestrooi iedere laag met wat peper en zout.
Roer de romen door elkaar en breng ze op smaak met peper en zout.
Giet het over de schotel.
Laat het een minuut of twintig rusten.
Strooi de Parmezaanse kaas erover en zet het in de oven.
Bakken tot de knolselderij en bieten gaar zijn.
Dat duurt ca. 1½ uur.

Bron: BBC Food
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug