Knisperprei & zachte pastinaak

knisperprei_pastinaak (4K)

per persoon

  • 200 g pastinaak
  • 150 g prei
  • 1 peer
  • 30 g winterpostelein
  • 1 laurierblad
 
  • 1 theel. dragon
  • 35 g belegen boerenkaas
  • olijfolie of boter
  • zout
  • peper

Was de pastinaak (of schraap deze eventueel schoon) en snij in kleine stukken.
Zet op met water, een beetje zout én laat het laurierblad meekoken.
Kooktijd: 10 minuten.
Snij de prei in plakjes en was deze onder koud stromend water.
Na het wassen goed laten uitlekken en even drogen
met een stukje keukenpapier.
Doe in een koekenpan een flinke laag olie en laat dit goed heet worden.
Zodra de olie heet is, doe je de prei erin en bak je deze – onder af en toe roeren! – in ongeveer 10 minuten knapperig en bruin.
Let op . . . zodra de prei bruin wordt gaat het snel met aanbranden.
Ondertussen kun je de peer schillen en in plakjes snijden, de postelein grondig wassen en laten uitlekken en de kaas in kleine stukjes snijden.
Blijf hierbij op je prei letten!
Ondertussen is de pastinaak gaar en kun je deze afgieten en stampen tot een grove puree.
Voeg eventueel een beetje boter of olie bij om het wat smeuïg te maken.
Roer tot slot de dragon erdoorheen en vul naar smaak aan met zout & peper.
Doe even een deksel op de pan om de puree warm te houden.
Gaat je prei nog goed?!
Zodra de prei klaar is, laat je deze op een keukenpapiertje uitlekken.
Giet de overtollige olie uit de pan maar maak deze niet schoon.
Verhit de gebruikte koekenpan tot deze weer heet is en bak nu de plakken peer aan beide zijden in 2 minuten een klein beetje bruin op hoog vuur.
Terwijl de peer bakt, leg je op je bord de postelein met daaroverheen de blokjes kaas.
Vul je bord nu aan met de pastinaakpuree, de knisperprei en de gebakken peer.
Strooi als laatste nog wat zout over de prei.

Bron: Marc van der Krogt
Gepubliceerd door: Kamilla's keuze

Terug