Kip met kweeperen

Poulet aux coings

Foto van Johan, kip_kweeperen

  • arachideolie of een andere neutrale olie
  • 2 grote uien, ca. 750 g, grof gehakt.
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. kaneel
  • 6 stukken kip (ongeveer 150 g per persoon)
  • zout en peper
  • 2 kweeperen, ca. 1¼ kg
  • sap van 2 citroenen
  • 2 eetl. honing
  • 2 eetl. sesamzaad, geroosterd

Verhit 3 eetlepls olie in een koekenpan met dikke bodem.
Voeg de uien toe, bak ze een paar minuten en voeg er gember en kaneel bij.
Leg de stukken kip (ik heb kippendijen, zonder bot gebruikt) erop en bestrooi met zout en peper.
Leg het deksel op de pan en smoor de kip ongeveer 30 minuten op laag vuur.
Keer de stukken eenmaal om.
Door het kippenvet en het vocht uit de uien ontstaat er een stevige saus waar wat water aan toegevoegd kan worden.
Haal de stukken kip uit de pan, leg ze in een ovenschaal en houd ze warm in de oven.
Schrob de kweeperen en snijd ze in vieren.
Laat de schil en de klokhuizen zitten.
Doe de stukken zo snel mogelijk, voordat ze verkleuren, in kokend water met zout en het sap van 1 citroen.
Kook ze in 20 – 30 minuten gaar, maar niet papgaar.
Laat ze uitlekken, snijd het klokhuis eruit en snijd elk kwart doormidden.
Frituur de kweepeerparten in een laag hete olie tot ze bruin zijn (hierdoor smaken ze gekarameliseerd).
Laat ze uitlekken en doe ze in de uiensaus.
Voeg honing en citroensap toe en laat de saus, met het deksel op de pan, op heel laag vuur nog een half uurtje sudderen.
Giet de saus over de kip en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes.
Lekker met couscous.

Bron: “De Joodse keuken” van Claudia Roden
Gepubliceerd door: Caroline Brouwer in Kweepeer.nl

Terug