Groenlof met seitan - I

  • ½ krop groenlof
  • 1 uitje, gesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 theel. gemalen komijn (djintan)
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 1 à 2 eetl. citroensap
  • 200 g seitan (pot)
  • 1 theel. kaneel
  • peper & zout
  • olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes.
Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie.
Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe.
Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten.
Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 minuten beetgaar stoven.
Breng op smaak met peper en zout.

Bron: NN


Groenlof met seitan - II

Groenlof met seitan

  • 1 krop groenlof
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden/-gehakt
  • 2 theel. komijnpoeder
  • 2 theel. kerriepoeder
  • 2 eetl. citroensap
  • 200 g seitan (potje), uitgelekt en evt. grote stukken iets kleiner
  • 1 theel. kaneel
  • peper & zout
  • scheut olijfolie
  • optioneel: Thaise (zoete) chilisaus
  • rijst

Maak de groenlof schoon door de mindere buitenste bladeren te verwijderen.
Spoel desgewenst eerst het ergste vuil eraf.
Snijd het in dunne repen en was dit.
Slinger droog met een slazwieper.
Terwijl de rijst gaart (de volkoren basmati die wij gebruikten heeft 20 minuten nodig), verhit u wat olie in een ruime gietijzeren pan (kasserol) of wok.
Het navolgende duurt minimaal tien minuten:
Bak de ui glazig, doe de knoflook en kerrie en komijn erbij.
Roerbak heel even.
Doe de seitan erbij, besprenkel met citroensap en strooi het schepje kaneel erover. Een minuut of vijf roerbakken.
Doe de groenlof erbij en vijf tot tien minuten roerbakken, dus regelmatig omscheppen.
Het moet geen slappe hap worden.

Opmerkingen
Een lumineus idee: een scheutje Thaise chilisaus (sweet chili sauce) erbij. En die combinatie maakt het wel erg lekker.
Seitan. We hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Ja, de structuur is mooi. Lijkt op die anonieme kippenborst/kipfilet die men soms wel bij een buffet, als saté op een stokje geprikt, aantreft. Minder prettig vinden we de sojasmaak. Althans, die is niet altijd gewenst. Afspoelen helpt maar ten dele.
Bij het originele recept staat dat in plaats van seitan ook (lams-)gehakt kan worden gebruikt.

Bron: MergenMetz


Groenlof met seitan - III

  • 1 stuk groenlof
  • 350 g seitan
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 theel. gemalen komijn
 
  • 1 citroen
  • 2 theel. kerriepoeder
  • 2 eetl. olie
  • 150 g rijst
  • 1 tomaat

Doe water in een pan en kook de rijst hierin gaar.
Was de groenlof en snijd deze in reepjes.
Pers de citroen, snijd de tomaat in kleine stukjes, snipper de ui en pers de knoflook.
Haal de seitan uit de pot en laat dit uitlekken, giet dan het citroensap eroverheen.
Verhit olie in een pan en voeg hier de ui, knoflook, kerrie en komijn aan toe.
Bak dit enkele minuten.
Voeg dan de groenlof en stukjes tomaat toe en bak dit een kleine 10 minuten.
Serveer samen met de rijst.

Bron: Proef

Terug