Gegratineerde aardperen met zuurkool

voor 2 personen
  • 200 g aardperen
  • 200 g zuurkool
  • 5 walnoten
  • 4 takjes verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
  • peper uit de molen
  • 75 g (geiten)brie of camembert

Aardperen schoonboenen en in plakjes snijden.
In een pan met een dikke bodem de aardperen in ongeveer 1 cm water, 10 minuten gaar koken.
Let op dat er een klein beetje water in de plan blijft, zo nodig iets toevoegen of teveel afgieten.
Zuurkool op de aardperen leggen.
De blaadjes tijm van de takjes plukken en over de zuurkool strooien.
Walnoten kraken, pellen en in kleine stukjes breken.
De noten op de zuurkool leggen.
Brie in dunne plakjes snijden en daarmee het geheel afdekken.
Op een vlamverdeler of laag vuur de zuurkool warm laten worden en de kaas laten smelten.
Lekker met rijst.
Aardperen zijn te vervangen door pastinaak.

Tip

Zuurkool is een melkzure groente.
Het gistingsproces heeft de rauwe kool lichter verteerbaar gemaakt.
Hierbij zijn alle vitaminen en mineralen behouden gebleven.
Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen.
(Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen.
Rauwe zuurkool smaakt heerlijk in een salade of op brood.

Tip

Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd.
Aardpeer is een zonnebloemsoort.
Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen.
Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten.

Bron: Odin recepten

Terug