Fruitleer van kweepeer

fruitleer_kweepeer (3K)

  • 2 kg kweeperen
  • water
  • 2 citroenen
  • suiker naar smaak

Boen de kweeperen goed schoon, snijd ze in grove stukken, schil ze NIET en haal ook GEEN klokhuizen er uit (hier zit de pectine in).
Zet ze onder water, voeg 2 in stukken gesneden citroenen toe en breng tot kookpunt.
Zet de pan in de oven op 70 °C en laat de kweeperen ± 12 uur garen.
(Ik heb een 4-oven AGAcooker, dus ik zet alles in de warmhoudoven, zo’n 70 °C).
De peren kleuren in deze tijd van geel naar oranje naar donkerrood.
Haal de pan uit de oven en giet de inhoud in een natgemaakte doek ,die je in een vergiet legt met een kom er onder om het sap op te vangen.
Laat de kweeperen minstens 12 uur in de doek uitlekken.
Van het sap maak je gelei.
Stort het restprodukt in een kom, voeg suiker naar smaak toe en maak het fijn in een blender of met de staafmixer.
Je hebt nu een dikke substantie.
Smeer dit op een met ‘bake-o-glide’ (siliconen bakpapier) beklede* bakplaat dun uit.
Zet in de oven op 70 °C en laat het minstens 4 uur drogen tot het letterlijk als leer aanvoelt.
Scheur of snijd het leer in stukjes of in lage repen.
Het fruitleer is lang te bewaren, mits droog en koel.

N.B. Van de gelei kun je ook heerlijke snoepjes maken:
Voeg aan 1 liter gelei 7 gram agar-agar toe, laat het 10 seconden koken, giet de warme gelei in kleine vormpjes en koel af.
Bestrooi met fijn tafelsuiker.

Tip van Okke

Omdat ik de pitten en klokhuizen niet graag eet zou ik zelf alles door de groentemolen draaien.
In plaats van de kweeperen met de staafmixer te pureren.
Dit is wel wat meer werk maar je maakt zo een goede puree en kunt op de bodem van de molen de klokhuizen en pitten verwijderen. Draai dan niet te lang door want dan druk je het alsnog in de puree.

Bron: Hanneke van der Werf van Keijgoed
Gepubliceerd door: Kweepeer.nl

Terug